marți, 13 martie 2012

UDMR a castigat batalia pentru facultatea de medicina in limba maghiara

Pe site-ul www.edu.ro a aparut deja proiectul HG de infiintare a unei facultati de medicina si farmacie in limba maghiara,  solicitata de UDMR.

In esenta, prin comparativ cu HG 966/2011, (aici), in anexa la peoiectul de HG de astazi, apare o noua facultate, Facultatea de Medicină și Farmacie, cu urmatoarele cifre de scolarizare:

4 Facultatea de Medicină È™i Farmacie Sănătate Asistenţă medicală generală ( în limba maghiară) AP IF 240 50 Medicină (în limba maghiară) A IF 360 200 Medicină (în limba engleză) A IF 360 50 Farmacie (în limba maghiara) AP IF 300 75**) MoaÅŸe AP IF 240 25***) *) Se ÅŸcolarizează ÅŸi la cererea Ministerului Apărării NaÅ£ionale **)Sunt autorizate provizoriu să funcÈ›ioneze în anul universitar 2012-2013. ***)Capacitatea de È™colarizare va fi în proporÈ›ie de 50 % pentru limba română È™i 50% pentru limba maghiară

In nota de fundamentare la proiectul de HG se spune:

„Începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, Universitatea de Medicină È™i Farmacie din Târgu-MureÈ™ urmează să demarezele procedurile administartive pentru organizarea alegerilor È™i numirea persoanelor care să coordoneze din punct de vedere administrativ facultatea, asigurând astfel pentru începutul anului universitar 2012-2013 desfășurarea în cele mai bune condiÈ›ii a procesului educativ.”

HG propusa azi in guvern, vine, insa, in contradictie cu  Legea Educatiei Nationale, care spune

Art. 132. (2) Orice facultate se înfiinÈ›ează, se organizează sau se desfiinÈ›ează la propunerea È™i cu aprobarea senatului universitar, prin hotărâre a Guvernului privind structura instituÈ›iilor de învățământ superior, iniÈ›iată anual de Ministerul EducaÈ›iei, Cercetării, Tineretului È™i Sportului.

Din declaratiile rectorului UMF Tg. Mures, aceasta propunere si aprobare a Senatului nu exista, ceeace face HG atacabil in justitie.

In plus, nu sunt indeplinite criteriile de acreditare ale ARACIS, care cer ca noua facultate sa aiba 70% dintre cadrele didactice titulare necesare, ceeace, dupa spusele rectorului, nu este cazul.


Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu