joi, 1 martie 2012

Propunerea surpriza:stagiul militar ar putea deveni obligatoriu in anumite conditii

stirileprotv.ro Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au venit cu propunerea de reinstituire a armatei sub forma de voluntariat, mai ales in perioade de criza, ca in alte tari din Europa, precum Germania sau Franta.

Totul pentru a evita situatiile criza, cum a fost cea de luna trecuta cand mii de oameni au ramas blocati sub zapada in toata tara.

"In Germania e plin de voluntari. Plus ca in aceasta tara, daca nu vrei sa faci armata, ti se impune sa practici voluntariatul timp de sase ani la diferite organizatii stabilite de stat. Noi am desfiintat armata, dar poate nu era cazul. Puteam forma echipe de voluntariat, in Franta, spre exemplu, sunt platiti cu 11 euro/ora. In 2012, ne-am propus sa organizam doua simpozioane pentru a vorbi si cu alti colegi care deja au implementat acest sistem in tara lor", a declarat Sorin Lucaciu, seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Scoala obligatorie de la 6 ani! Cum se face inscrierea in clasa pregatitoare si ce vor face copiii la ore

Aceasta preocupare vine dupa perioada grea de iarna, cand reprezentantii ISU ar fi avut nevoie de oameni mai multi pentru a face fata corespunzator unei asemenea situatii de criza.

In 2007 a intrat in vigoarea legea potrivit careia serviciul militar obligatoriu pe timp de pace se suspenda, trecandu-se la cel bazat pe voluntariat. Singura diferenta intre sistemul din Germania, spre exemplu, si cel de la noi este ca acolo tanarul are de ales intre armata si voluntariat pe cand in Romania, decizia nu este impusa fiind lasata doar ca optiune. Astfel s-a ajuns ca in situatii de criza, sa nu avem un numar corespunzator de cadre militare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu