luni, 12 martie 2012

Terminologie daune

In primul rand o sa raspundem la intrebarea ce inseamna mai exact sintagma “daune morale” si cum si ce anume putem obtine noi folosind aceasta fraza in mediul juridic. In limbajul de specialitate ele reprezinta prejudicii cauzate unei persoane, constand in suferinte de ordin psihic. Normele eticii si echitatii interzic in principiu acordarea de despagubiri materiale pentru daune morale, deoarece durerea sufleteasca este incompatibila cu un echivalent banesc. Este insa justificata acordarea unor compensatii materiale acelor persoane ale caror posibilitati de viata familiala si sociala au fost alterate ca urmare a faptelor ilicite savarsite de alte persoane. Aceste compensatii sunt destinate sa creeze conditii de viata care sa aline intr-o oarecare masura suferintele psihice ale victimei,cum ar fi asigurarea unei locuinte adecvate si mobilitate corespunzator, pentru o persoana condamnata la izolare ca urmare a infirmitatii pricinuite prin fapta ilicita. Dauna morala fost denumita pe rand in doctrina dreptului “orice atingere adusa uneia dintre prerogativele care constituie atributul personalitatii umane”(Rene Savatier, “La theorie des obligations. Vision juridique et economique” Dalloz, Paris, 1969, p 344) sau “prejudiciul care rezulta dintr-o atingere adusa intereselor personale si care se manifesta prin suferinta fizica sau morale pe care le resimte victima”(Pierre Tercier “Contribution a l’etude du tort moral et de sa reparation en droit suisse”, Editions Universitaires, Fribourg, Suisse, 1971, p 14)

Prejudiciile morale sunt cele care rezulta din vatamarea unui interes personal nepatrimonial. Ele nu sunt susceptibile de evaluare baneasca. Astfel sint: moartea, atingerile aduse integritatii fizice, sanataþii sau altor atribute ale personalitatii, cum ar fi , spre pilda, onoarea si reputatia. Asemenea prejudicii nu exclud, in mod necesar, cauzarea lor prin contact corporal. De pilda, durerea suferita de pe urma unei raniri sau loviri este un prejudiciu moral.daunele morale au fost clasificate astfel: daune morale constind in dureri fizice sau psihice numite pretium doloris; suferintele psihice determinate de cauzarea mortii unei persoane iubite sau a unei rude apropiate, ori de ranirea, mutilarea, desfigurarea sau imbolnavirea grava a acesteia sunt denumite si prejudicii prin ricoseu, iar despagubirea datorata pentru repararea acestora se numeste pretium affectionis; Prejudiciul estetic cuprinde toate vatamarile si leziunile ce aduc atingeri armoniei fizice sau infatisarii persoanei, despagubirile datorate pentru a-l repara denumindu-se “pretium pulchritudinis”; Prejudicul de agrement reprezinta restringerea posibilitatilor victimei de a se bucura de viata, de a avea parte din plin de satisfactii materiale si spirituale pe care aceasta I le poate oferi(Acest prejudiciu a fost calificat drept prejudiciu hedonist”-“hedone”=”placeri” in greaca) .

   Acestea cuvant se foloseste langa terminologiile specifice accidentelor de orice fel alaturi de urmatoarele : daune,accidente,cercetari penale,morale,daune morale,cercetari,cercetare penala accident auto,tipuri daune morale,acordarea daunelor morale,daune morale la vatamare corporala din culpa,auto,daune morale vatamari corporale accident,accident auto,daune rca,daune asigurari,tipuri accidente. Legislatia la noi nu permite anumite proceduri admise in SUA de exemplu, iar aici cazurile pro bono nu exista de regula . Precum si serviciul no win no pay, acetsa ar fi marit concurenta in domeniu ar fi dus la scaderea preturilor serviciilor avocatesti si ar fi marit calitatea serviciilor oferite de catre avocati. Speram si noi in implementarea acestui gen de servicii in Romania dar momentan asteptam reformarea justitiei, reformarea promisa de 20 de ani incoace. Pana atunci incercam sa cautam avocatii cu background specific problemelor cu care ne confruntam in momentul de fata. Si de ce nu speram toti sa nu avem nevoie stringenta de avocati.


daune, daune asigurari

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu